1-1 کشف مواد رشد گیاهی.. 2

1-1-1 جیبرلین­ها 2

1-1-1 سایتوکنین­ها 2

1-2 خلاصه­ای درباره تنظیم­کننده رشد گیاهی جیبرلین­ و سیتوکنین­ها 3

1-2-1 جیبرلین­ها 3

1-2-2 سایتوکنین­ها 5

1-3 اثرات فیزیولوژیکی جیبرلین­ها 6

1-4 بیوسنتز سیتوکنین­ها 8

1-4-1 سیتوکنین­های ترکیبی و آزاد و تجزیه آن­ها 8

1-4-2 اثرات فیزیولوژیکی سیتوکنین­ها 9

1-5 اثرات مواد رشد گیاهی در فرایندهای فتوسنتزی و تقسیط مواد غذایی.. 11

1-5-1 جیبرلین­ها و فتوسنتز. 11

1-5-2 سیتوکنین­ها و فتوسنتز. 14

1-6 معرفی گیاهان مورد مطالعه. 17

فصل دومبررسی منابع. 19

2-1 اثرات تنظیم­کننده­ های رشد گیاهی.. 20

2-1-1 اثرات تنظیم­کننده­ های رشد گیاهی بر تغییرات مورفولوژیکی.. 20

2-1-2 اثرات تنظیم کننده­ های رشد گیاهی بر تغییرات فیزیولوژیکی.. 30

2-3 هدف از پژوهش… 31

فصل سوم: مواد و روش های آزمایشگاهی.. 32

3-1 شرایط اقلیمی محل اجرای آزمایش… 33

3-2 تهیه ظروف کاشت و خاک گلدان. 33

3-3 آماده کردن گیاهان. 33

3-4 تیمارها 34

3-5 مواد شیمیایی مورد استفاده در پژوهش… 36

3-6 طرح مورد استفاده تیمارهای آزمایش… 36

3-7 عملیات داشت.. 37

3-7-1 آبیاری.. 37

3-7-2 کوددهی.. 37

3-8- کاربرد هورمونها روی گیاهان. 37

3-9 پارامترهای رشدی و مورفولوژیک… 37

3-9-1 ارتفاع گیاه 37

3-9-2 قطرساقه گیاه 37

3-9-3 تعداد برگ.. 38

3-9-6 تعداد میانگره 39

3-9-7 طول شاخه جانبی.. 39

3-9-8 تعداد شاخه جانبی.. 39

3-9-9 حجم ریشه. 39

3-9-10 طول ریشه. 39

3-9-11 وزن تر برگ، ساقه، ریشه و کل گیاه 39

3-9-12 وزن خشک برگ، ساقه، ریشه و کل گیاه 39

3-10-6-2 پارامترهای بیوشیمیایی.. 40

3-10-1 سنجش مقدار کلروفیل و کاروتنوئید. 40

3-10-2 قندهای احیاكننده 41

3-10-2-1 رسم منحنی استاندارد. 41

3-10-2-3 تهیه محلول‌های مورد نیاز. 41

3-10-2-4 تهیه محلول سولفات مس… 41

3-5-6-4 تهیه محلول فسفومولیبدیک اسید. 41

3-10-3 کربوهیدرات­های محلول. 42

3-10-3-1 رسم منحنی استاندارد. 42

3-10-3-2 تهیه معرف آنترون. 42

3-11 آنالیز آماری.. 43

3-10-3-2 منحنی­های استاندارد مورد استفاده 44

فصل چهارم: نتایج.. 45

4-1 نتایج آزمایش گیاه برگ زینتی آرالیای دروغین.. 46

4-1-1 پارامترهای مورد مطالعه، 60 روز پس از اولین محلولپاشی.. 46

4-1-1-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 46

4-1-1-1-1 قطر ساقه. 46

4-1-1-1-2 ارتفاع گیاه 46

4-1-1-1-3 سطح برگ.. 46

4-1-1-1-4 تعداد برگ.. 47

4-1-1-1-5 محتوای کلروفیل برگ.. 47

4-1-1-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 47

4-1-2 پارامترهای مورد مطالعه، 120 روز پس از اولین محلولپاشی.. 51

4-1-2-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 51

4-1-2-1-1 ارتفاع گیاه 51

4-1-2-1-2 قطر ساقه. 51

4-1-2-1-3 محتوای کلروفیل برگ.. 51

4-1-2-1-4 سطح برگ.. 52

4-1-2-1-5 تعداد برگ.. 52

4-1-2-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 52

4-1-3 پارامترهای مورد مطالعه، 180 روز پس از اولین محلولپاشی.. 56

4-1-3-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 56

4-1-3-1-1 ارتفاع گیاه 56

4-1-3-1-2 قطر ساقه. 56

4-1-3-1-3 فواصل میانگره 56

4-1-3-1-4 تعداد شاخه. 56

4-1-3-1-5 سطح برگ.. 57

4-1-3-1-6 تعداد برگ.. 57

4-1-3-1-7 حجم ریشه. 57

4-1-3-1-8 طول ریشه. 58

4-1-3-1-9 وزن تر برگ، ساقه، ریشه و وزن کل. 58

4-1-3-1-10 وزن خشک برگ، ساقه، ریشه و وزن کل. 58

4-1-3-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 59

4-1-3-3 پارامترهای شیمایی.. 64

4-1-3-3-1 قندهای احیاء. 64

4-1-3-3-2 کربوهیدرات محلول. 64

4-2 نتایج آزمایش گیاه برگ زینتی شفلرا اکتینوفیلا.. 65

4-2-1 پارامترهای مورد مطالعه، 60 روز پس از اولین محلولپاشی.. 65

4-2-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 65

4-2-1-1 ارتفاع گیاه 65

4-2-1-2 قطر ساقه. 65

4-2-1-3 سطح برگ.. 66

4-2-1-4 تعداد برگ.. 66

4-2-1-5 شاخص کلروفیل. 66

4-2-1-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 67

4-2-2 پارامترهای مورد مطالعه، 120 روز پس از اولین محلولپاشی.. 71

4-2-2-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 71

4-2-2-1-1 ارتفاع گیاه 71

4-2-2-1-2 قطر ساقه. 71

4-2-2-1-3 شاخص کلروفیل. 71

4-2-2-1-4 سطح برگ.. 72

4-2-2-1-5 تعداد برگ.. 72

4-2-2-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 72

4-2-3 پارامترهای مورد مطالعه، 180 روز پس از اولین محلولپاشی.. 77

4-2-3-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 77

4-2-3-1-1 ارتفاع گیاه 77

4-2-3-1-2 قطر ساقه. 77

4-2-3-1-3 شاخص کلروفیل. 77

4-2-3-1-5 حجم ریشه. 78

4-2-3-1-6 سطح برگ.. 78

4-2-3-1-7 تعداد برگ.. 78

4-2-3-1-8 طول ریشه. 78

4-2-3-1-9 فواصل میانگره 79

4-2-3-1-10 وزن تر برگ، ساقه، ریشه و وزن کل. 79

4-2-3-1-11 وزن خشک برگ، ساقه، ریشه و وزن کل. 79

4-2-3-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 80

4-2-3-3 پارامترهای شیمایی.. 86

4-2-3-3-1 قندهای احیاء. 86

4-2-3-3-2 کربوهیدرات محلول. 86

4-3 نتایج آزمایش گیاه برگ زینتی فیکوس بنجامین.. 87

4-3-1 پارامترهای مورد مطالعه، 60 روز پس از اولین محلولپاشی.. 87

4-3-1-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 87

4-3-1-1-1 ارتفاع گیاه 87

4-3-1-1-2 قطر ساقه. 88

4-3-1-1-2 تعداد شاخه. 88

4-3-1-1-3 طول شاخه­های جانبی.. 88

4-3-1-1-4 سطح برگ.. 88

4-3-1-1-5 تعداد برگ.. 89

4-3-1-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 89

4-3-2 پارامترهای مورد مطالعه، 120 روز پس از اولین محلولپاشی.. 93

4-3-2-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 93

4-3-2-1-1 ارتفاع گیاه 93

4-3-2-1-2 قطر ساقه. 93

4-3-2-1-3 تعداد شاخه. 93

4-3-2-1-4 طول شاخه جانبی.. 94

4-3-2-1-5 سطح برگ.. 94

4-3-2-1-6 تعداد برگ.. 94

4-3-2-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 94

4-3-3 پارامترهای مورد مطالعه، 180 روز پس از اولین محلولپاشی.. 99

4-3-3-1 پارامترهای مورفولوژیکی.. 99

4-3-3-1-1 ارتفاع گیاه 99

4-3-3-1-2 قطر ساقه. 99

4-3-3-1-3 تعداد شاخه. 99

4-3-3-1-4 طول شاخه جانبی.. 99

4-3-3-1-5 سطح برگ.. 100

4-3-3-1-6 تعداد برگ.. 100

4-3-3-1-7 شاخص کلروفیل. 100

4-3-3-1-8 حجم ریشه. 100

4-3-3-1-9 طول ریشه. 101

4-3-3-1-10 فواصل میانگره 101

4-3-3-1-11 وزن تر برگ، ساقه، ریشه و وزن کل. 101

خرید اینترنتی فایل متن کامل :

 

 پایان نامه و مقاله

 

4-3-3-1-12 وزن خشک برگ، ساقه، ریشه و وزن کل. 102

4-3-3-2 پارامترهای رنگدانه­ های فتوسنتزی.. 103

4-3-3-3 پارامترهای شیمایی.. 110

4-3-3-3-1 قندهای احیاء. 110

4-3-3-3-2 کربوهیدرات محلول. 110

فصل پنجم: بحث و نتیجه‌گیری.. 112

5-1 پارامترهای رشد و مورفولوژیک… 113

5-2 رنگیزه­های فتوسنتزی.. 117

5-3 وزن تر و خشک برگ، ساقه، ریشه و کل. 119

5-4 میزان قند احیاء و کربوهیدرات محلول. 120

5-6 پیشنهادها 123

کشف مواد رشد گیاهی

1-1-1 جیبرلین­ها

تاکاهاشی و همکاران در سال 1957، ترکیب  را از جیبرلا فوجیکوری تشخیص دادند و نشان داد که شبیه به جیبرلین A  است که توسط استودال در سال 1955 کشف شده بود اما هیچ وجه تشابهی برای  یا  وجود ندارد. مک میلان و تاکاهاشی (1968) شماره­های مشخصی را از جیبرلین  تا  بدون توجه به منشا آنها در نظر گرفتند. این روش امروزه نیز برای بیش از 90 نوع جیبرلین شناخته شده و رایج نیز، استفاده می­ شود.

 1-1-2 سیتوکنین­ها

 1-2 خلاصه­ای درباره تنظیم­کننده رشد گیاهی جیبرلین­ و سیتوکنین­ها

1-2-1 جیبرلین­ها

جیبرلین­ها گروهی از مواد رشد گیاهی می­باشند که از نظر ساختاری دارای اسکلتی از جیبرلان می­باشند (شکل 1-الف). این مواد، تقسیم سلولی و طویل شدن سلول را تحریک می کنند و دیگر اعمال تنظیم­کنندگی آنها به روشی مشابه جیبرلیک اسید انجام می شود.

شکل 1- 1 الف فرمول ساختمانی انت-جیبرلان که ستون اصلی برای تمام جبرلین ها است (راست). 1-ب فرمول ساختمانی برای جیبرلیک اسید (GA3) (چپ)

جیبرلین­ها برای اولین بار در قارچ جیبرلا فوجیکوری شناسایی شدند. از زمان کشف جیبرلین­ها تاکنون این مواد در سراسر گیاهان شامل نهاندانگان، بازدانگان، سرخس­ها، جلبک­های قهوه­ای، جلبک­های سبز، قارچ­ها و باکتری­ ها به طور وسیعی یافت شده اند (لانگ،1970).

به طور کلی پذیرفته شده است که جیبرلین­ها از طریق مسیر مالونیک اسید در شاخه­های متوسط جوان در حال رشد فعال و دانه­ های در حال نمو سنتز می­شوند. نشان داده شده است که جیبرلین­ها در تعدادی از فرآبندهای فیزیولوژیک گیاهان به کار گرفته می شوند. اما جنس و گونه به اضافه دیگر عوامل تعیین خواهند کرد که کدام یک از جیبرلین­ها بیشترین تاثیر در انجام پاسخ را در گیاهان دارد. موارد زیر واکنش­هایی هستند که نشان می­ دهند که توسط جیبرلین­ها تنظیم می­شوند: رشد ساقه، گلدهی گیاهان ­دوساله در سال اول، گلدهی، جوانه زنی بذر، دوره بروز جنسیت، پیری، پارتنوکارپی، به میوه نشستن و رشد.

جانشینی فتالمید 377 و 94 (1- کلروفتالمید و سیکلو هگزان کربو کساید) در تعدادی از سیستم­های گیاهی، علمی مشابه جیبرلین از خود نشان داده است (روداوی و همکاران، 1991).

1-2-2 سیتوکنین­ها

سیتوکنین­ها ترکیباتی با استخلاف آدنین می­باشند که باعث تسریع تقسیم سلولی شده و دیگر فعالیت­­های تنظیم­کنندگی را به روشی مشابه کینتین (6 فورفوریل آمینو پورین) انجام می­دهند.

اولین سیتوکنین توسط اتوکلاو از DNA اسپرم شاه ماهی جدا شد و کینتین نامیده شد (6 فورفوریل آمینوپورین) زیرا این ترکیب قادر بود که تقسیم سلولی با سیتوکنینرا دربافت مغز تنباکو سرعت بخشد. اولین سیتوکنین به وجود آمده طبیعی از دانه­ های نارس ذرت جدا گشت و زآتین نامیده شد (6-4-هیدروکسی -3- متیل- ترانس 2- بوتنبل- آمینو،پورین). امروزه بیشترین سیتوکنین یافته شده در گیاهان زآتین می باشد (شکل 1-2).

شکل 1-2 فرمول ساختمانی برای (6-دهیدروکسی-3-متیل-ترانس-2-بوتیل-آمینو، پورین)

سیتوکنین­ها تقریبا در تمام گیاهان عالی، خزه­ها، قارچ­های بیماری­زا و غیر بیماری­زا و همچنین در باکتری­ ها و در RNA+ تعداد بی شماری از میکروارگانیسم­ها و سلول­های حیوانی یافت شده است. درحال حاضر بیش از 200 نوع­ سیتوکنین طبیعی و مصنوعی ­وجود دارد (ماتسوبارا، 1990).

سیتوکنین­ها در نقاط مریستمی، نواحی دارای قابلیت رشد مداوم شامل ریشه­ها، برگ­های جوان و میوه­ های در حال رشد و دانه­ها یافت می­شوند. تصور می شود که این مواد در ریشه­ها ساخته شده و به شاخه­ها منتقل می­شوند، زیرا گزارشات متعددی وجود دارند که نشان می­ دهند سیتو­کنین­ها در شیره گیاهی درون آوندهای چوبی یافت شده اند اما سیتو کنین­ها در بیشترین سطح در میوه­ ها و بافت­های دانه وجود دارند که بیان کننده سنتر سیتوکنین­ها در آن جا می­باشد.

سیتوکنین­های متعددی درگیاهان یافت می­شوند که جنس، گونه و دیگر عوامل تعیین خواهند کرد که کدام یک از بیشترین تاثیر را در انجام واکنش دارند. در زیر فهرستی از واکنش­های بیولوژیکی ارائه می­ شود که سیتوکنین در آنها به کار رفته است: تقسیم سلولی، تشکیل اندام، بزرگ شدن سلول و اندام، به تاخیر انداختن تجزیه کلروفیل، رشد کلروپلاست، به تاخیر انداختن پیری، باز و بسته شدن روزنه­ها، توسعه جوانه و شاخه­ها، انتقال انتخابی مواد غذایی و مواد آلی در بافت­های تیمار شده توسط سیتوکنین­ها.

امروز تعدادی از سیتوکنین­های مصنوعی وجود­ ­دارند که سه نمونه از آنها شامل کنیتین (6 فورفوریل آمینوپوردین)، (6- بنزیل آمینوپوردین) و (6- بنزیل) -9- (2- تتراهیدروپیرانسول) – پورین هستند.

 


 
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...