بررسی عوامل مؤثر برعملکرد اقتصادی روشهای مختلف مدیریتی در تولید انگور شهرستان ملکان استان آذربایجان شرقی |
اطلاعات و دادههای تاریخ سیاسی و اقتصادی جهان گویای این واقعیت است که بیثباتیهای اقتصادی، فقر، گرسنگی و به ویژه بیکاری از جمله عواملی هستند که امنیت، رفاه و آینده ملتها را تهدید میکنند. از این رو امنیت غذایی از اهداف دارای اولویت و مورد تایید کشورهای صنعتی و غیر صنعتی است. بخش کشاورزی زمانی می تواند نقشی در تحول و پیشرفت اقتصادی داشته باشد که شیوه جدید تولید در آن حاکم شده و از حالت بسته خارج و به اقتصادی مبتنی بر بازار تبدیل شود و برای ایجاد این تحول باید بهرهوری در بخش کشاورزی افزایش یابد (بینام، 1389). درجه کاربری نسبتاً بالای بخش کشاورزی نسبت به بخشهای صنعت و معدن و توان اشتغالزایی، امکان کسب درآمد ارزی از طریق صادرات و همچنین صرفهجویی در مصارف ارزی در خصوص کاهش واردات محصولات کشاورزی از طریق افزایش تولیدات داخلی، استراژیک بودن برخی از محصولات این بخش، تأمین برخی داده های مورد نیاز به ویژه برای بخشهای صنعت و خدمات و نیز بازاری برای ستاده سایر بخشها از جمله دلایل اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد ملی میباشند(طهرانچیان،1384). بخش کشاورزی ایران یکی از مهمترین و تواناترین بخشهای اقتصادی کشور است و تامین کننده بیش از یک چهارم تولید ناخالص ملی، یک چهارم اشتغال، بیش از چهار پنجم نیازهای غذایی، یک چهارم صادرات غیر نفتی و حدود نه دهم از نیاز صنایع به محصولات کشاورزی است. کاملا روشن است که بخش کشاورزی به لحاظ دارا بودن شرایط کنترل ناپذیر و نبود اطمینان، برنامه ریزی خاص خود را میطلبد. بنابراین رشد بخش کشاورزی، اثر تعیین کنندهای در رشد کل اقتصاد دارد (بینام، 1389). 1-2- بیان مسأ له: امروزه یکی از مشکلات کشاورزی کشور، ضعف شیوههای مدیریت و استفادهی نامطلوب از نهادههای تولیدی است. توجه به عنصر مدیریت در جهت بهبود کارایی و افزایش تولید از اهمیت ویژهای در بخش کشاورزی برخوردار میباشد. خودکفایی در زمینه محصولات کشاورزی همواره مورد توجه مدیران و برنامهریزان بوده و یکی از اساسیترین پایههای استقلال هر کشور به شمار میرود و نقش عمدهای در توسعه اقتصادی کشور دارد. این اهمیت از نظر تأمین مواد غذایی، ایجاد اشتغال، تأمین ارز، روابط آن با سایر بخشها و سهمی که در تولید ناخالص ملی دارد قابل ملاحظه است (سیدان، 1384). ایران بزرگترین تولید کننده میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا میباشد. از مجموع 40 میلیون تن میوه در 20 کشور خاورمیانه و شمال آفریقا، ایران 13 میلیون تن از این تولید را به خود اختصاص داده است. پس از ایران کشورهای پاکستان و مصر قرار دارد (محمودی، 1388). انگور یکی از محصولات ارزآور در کشور است و امکان اشتغالزایی برای مردم چه مستقیماً در تاکستانها و چه در کارخانههای فرآوری و صادرات را به وجود میآورد و در توسعه صادرات غیرنفتی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در بین درختان میوه، پس از نارگیل و زیتون بالاترین سطح باغات بارور میوهجات درختی در دنیا متعلق به انگور میباشد. سطح زیر کشت انگور در جهان معادل 7 میلیون و 408 هزار هکتار و در بین ده کشور برتر تولید کننده انگور اسپانیا با یک میلیون و200 هزار هکتار، فرانسه با 813 هزار هکتار، ایتالیا با 770 هزار هکتار رتبههای اول تا سوم و کشور ایران با 315 هزار هکتار رتبه هفتم جهان را در اختیار دارد (فائو، 2007). در ایران استان فارس با سهم 68/20 درصد سطح بارور تاكستانها از نظر سطح در جایگاه نخست قرار دارد. استانهای خراسان، قزوین، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، همدان و زنجان به ترتیب با 32/16، 99/11، 83/7، 45/7، 64/6 و 22/5 درصد سهم در سطح بارور انگور كشور در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند (سایت وزارت کشاورزی، 1389). استان آذربایجان شرقی از مناطق باغی و زراعی حاصلخیز کشور است و یکی از استانهای مهم تولید کننده انگور در ایران میباشد. این استان از نظر سطح زیر کشت در رده چهارم کشور و از نظر تولید در رتبه سوم کشور قرار دارد. سطح زیر کشت انگور در استان آذربایجان شرقی 23759 هکتار بوده که 1319 هکتار نهال و 22440 هکتار بارور میباشد. متوسط تولید محصول 16.1 تن در هکتار میباشد و کل تولید استان 399603 تن برآورد گردیده است. شهرستانهای عمده تولید کننده انگور در استان به ترتیب شهرستانهای ملکان، بناب و مراغه میباشد (صمدی، 1389). ملکان با داشتن 49 هزار هکتار اراضی باغی و زراعی یکی از مراکز مهم کشاورزی در استان آذربایجان شرقی است که شامل 11200 هکتار اراضی باغی و 37800 هکتار اراضی زراعی میباشد و مقام اول تولید انگور را در استان دارد. انگور عمده محصول باغی در ملکان است به طوری که این شهرستان 65 درصد تولید استان و 7.2 درصد تولید کشوری انگور را به خود اختصاص داده است. همه ساله از 14700 هکتار تاکستان این شهرستان 215 هزار تن انگور تولید میشود که رقم عمده آن سلطانی یا کشمش بیدانه سفید از ارقام غالب تولیدی در این شهرستان میباشد که به صورت کشمش کالیفرنیایی، تیزآبی، آفتابی، پلوئی، آجیلی سبز، آب قوره، سرکه و شیره انگور فراوری میشود و به دلیل مرغوبیت و کیفیت بالای کشمش کالیفرنی و تیزآبی، ازاقلام صادراتی منطقه به کشورهای خاورمیانه اروپا و کشورهای آفریقای شمالی میباشند (رحمانی، 1389). روشهای مختلف مدیریتی بنا به شرایط متفاوت از لحاط ساختاری و همچنین عملیاتهای مختلف به مهارتهای خاص خود نیاز دارد و بنابراین عوامل متفاوتی بر میزان عملکرد اقتصادی در ر خرید اینترنتی فایل متن کامل : http://fozi.ir/%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%84%d9%88%d8%af-%d9%be%d8%a7%db%8c%d8%a7%d9%86-%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87-%d8%a8%d8%b1%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%b9%d9%88%d8%a7%d9%85%d9%84-%d9%85%d8%a4%d8%ab%d8%b1-%d8%a8%d8%b1%d8%b9/ وشهای مختلف مدیریتی تولید تأثیرگذار خواهند بود. عواملی چون عوامل اقتصادی، اجتماعی، فنی ،محیطی و و همچنین مهارت های مدیریتی چون مهارت فنی،ادراکی، انسانی کشاورزان بر انتخاب و یا عدم انتخاب روشهای مدیریتی توسط کشاورزان در منطقه تأثیر میگذارد. در صورت ضعف چنین عواملی کشاورز با افزایش هزینه های تولید، کاهش تولید در واحد سطح و کاهش کیفیت محصول تولیدی، کاهش سودآوری در واحدهای تولیدی مواجه خواهد بود و در نتیجه این عوامل، کشاورز را از داشتن عملکرد اقتصادی بالا باز میدارد و این امر، موجب عدم پذیرش این روش مدیریتی توسط کشاورزان میگردد. بنابراین در این تحقیق به بررسی عوامل مؤثر بر عملکرد اقتصادی در دو روش مدیریتی، روسیمی و سنتی پرداخته خواهد شد که این مهم میتواند منجر به کاهش اختلاف عملکردی در بین واحدهای کشاورزی گردد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 06:21:00 ق.ظ ]
|