بررسی تاریخی و اجتماعی محلهی دردشت اصفهان |
ی کتاب، اطلاعات بسیار مهم و جالبتوجهی درباره جغرافیای تاریخی این شهر ارائه شده است. در اینجا ذکر این نکته ضرورت دارد که ابونعیم تقریباً تمامی مطالب کتاب خود را از کتابهای دو نویسندهی معاصر خود یعنی «ابومحمد عبدالله ابن حیان اصفهانی» معروف به «ابوالشیخ انصاری» مؤلف کتاب «طبقات المحدثین باصبهانِ و الواردین علیها» و نیز «حمزه اصفهانی» مؤلف کتاب «اصبهان و اخبارها» اقتباس کرده است[1]؛ به طوری که در موارد متعدد، مطالب را صریحاً به نقل از این دو نویسنده بیان کرده است (اشرفصادقی، 1369). در کتاب ابونعیم، از برخی از قدیمیترین محلات اصفهان نام برده شده است.
کتاب «محاسن اصفهان» یکی دیگر از آثار ارزشمندی است که در قرن پنجم ه.ق توسط «مفضل بن سعد مافرّوخی اصفهانی» درباره تاریخ اصفهان نگاشته شده است. این اثر در حقیقت کتابچهای است به زبان عربی در وصف اصفهان و ذکر پارهای از محاسن تاریخی و جغرافیایی و ادبی زادگاه نویسنده که توسط «حسین بن محمد بن ابیالرضا آوی» در نیمهی اول قرن هشتم هجری به زبان فارسی ترجمه شده است. آوی با اعمال جرح و تعدیلهای فراوان در متن اصلی کتاب، مطالب را به دلخواه خود در طی هشت باب مرتب کرده و ارائه نموده است. در هر حال، در کتاب مذکور در راستای وصف ستایشآمیز از اصفهان و ویژگیهای آن، به محلات اصفهان نیز اشاره شده است.
از دیگر آثار ارزشمند مربوط به تاریخ اصفهان، کتاب «جغرافیای اصفهان» نوشتهی «میرزا حسینخان تحویلدار اصفهانی» است که در اواخر قرن سیزدهم هجری قمری به رشته تحریر درآمده است. تحویلدار در کتاب خود در کنار پرداختن به جغرافیای طبیعی، به جغرافیای انسانی نیز پرداخته است؛ چنانکه در حقیقت بیشتر نیروی نویسنده، صرف جمعآوری مطالب مربوط به جغرافیای انسانی از جمله معرفی طبقات و اصناف مختلف اصفهان شده است. کتاب مذکور نگاه دقیقتری نسبت به موضوع تعداد محلات و وضعیت آنها از لحاظ آبادانی یا ویرانی دارد. مضاف بر این، نویسنده ضمن توصیف موضوعاتی از قبیل میدانها، حصارها، قبرستانها و دروازههای شهر، از برخی از محلات نیز یاد می کند.
به نقل از مدرسی طباطبایی، کتاب «جغرافیای دارالسلطنهی اصفهان و بلوکات و توابع» تألیف «میرزا سلیمانخان رکنالملک» با کتاب تحویلدار مشابهتهای بسیاری دارد؛ اما از
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
لحاظ تأکید بر جمعآوری دقیق نفوس و اماکن شهر اصفهان و بلوکات و توابع آن بسیار مهمتر است؛ همچنان که کتاب تحویلدار از لحاظ وصف اوضاع اجتماعی بر این برتری دارد. میرزا سلیمانخان در کتاب خود، محلات شهر را با ارائه آمار تفصیلی سکنهی هر یک از ذکور و اناث و تبعهی ادیان مختلف و خانهها و بناهای موجود در هر یک معرفی می کند (مدرسی طباطبایی، 1353).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 03:32:00 ق.ظ ]
|