بررسی شاخصهای پیری و ردیابی ژن آلفامانوزیداز مرتبط با پیری در چند رقم گیلاس |
از دیرباز پدیده عمر یکی از مسائل مهم حیات بوده است. از اینرو افزایش عمر برای موجودات گیاهی، جانوری و یا انسان می تواند حائز اهمیت باشد.
در میوه های فرازگرا اتیلن عامل اصلی پیر شدن میوه میباشد و کنترل اتیلن از مکانیسمهای اصلی جلوگیری از پیری در این میوه ها است. اما گیلاس یک میوهی نافرازگرا است. این میوه دارای ارقام متفاوتی از نظر طول عمر میباشد که شناسایی عوامل دخیل در تعیین طول عمر در ارقام زودرس و دیررس می تواند منجر به افزایش طول عمر گیلاس گردد.
طی رسیدن میوه، دستهای از فرایندهای بیوشیمیایی که از لحاظ ژنتیکی در گیاه برنامه ریزی شده اند رخ میدهد که باعث تغییر ویژگیهای میوهی نارس و تبدیل آن به میوهی رسیده میشود (برامل، 2006). همچنین بعد از برداشت محصولات، تغییرات مختلف ساختاری ادامه مییابند که در جهت تخریب بافت میوه عمل می کنند (یو و همکاران، 2003). نرم شدن بیش از حد میوه ها مسالهای است که عمر پس از برداشت آنها را کاهش میدهد. در محصولات تراریخته با تغییر در بیان ژن پروتئینها و آنزیم هایی که بر ویژگیهای دیوارهی سلولی تاثیرگذار هستند، میتوان میزان فعالیت و تاثیر آنزیم هایی مثل پلی گالاکتوروناز را در روند رسیدگی و نرم شدن محصول بررسی کرد (برامل و هارپستر، 2001 و واکابایاشی، 2000).
نرم شدن و تغییرات بافتی طی رسیدن میوه ها در هر گونه خاص، ویژگیهای مخصوص به خود را داراست (برامل و همکاران، 2004). علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که آنزیم های آلفامانوزیداز (α-Man) و بتادی ان استیل هگزوسامینیداز (ß -Hex) در رسیدگی و نرم شدن میوه های نافرازگرا نقش دارند (قوش و همکاران، 2010).
با توجه به نافرازگرا بودن میوهی گیلاس، مشخص نیست که بین ارقام زودرس و دیررس این میوه چه بخشی از ژنهای α-Man و ß-Hex و ژن توسعه سلولی (EXP) باعث تفاوت در طول عمر انباری گیلاسهای زودرس و دیررس میگردد. همچنین مشخص نمی باشد که شاخص های پیری بین دو رقم زودرس و دیررس چه تفاوتی از نظر فعالیتهای آنزیمی α-Man و ß -Hex، لیپاز، پروتئاز و همچنین مقادیر قند، مواد جامد محلول، نشاسته، ساکارز سینتئاز و اینورتاز در طی دوران رسیدگی و پیری دارند. تفاوت الگوی ژنی این آنزیمها در سطح ژنومیک نیز مشخص نیست.
در این پژوهش، توالی یک ژن نامزد عامل پیر شدن به نام آلفامانوزیداز از پایگاه اطلاعاتی ژنوم هلو و فلفل استخراج گشت. بر اساس توالی به دست آمده و کاربرد نرم افزار پرایمر3، توالی پرایمرهای اختصاصی مناسب برای تکثیر این ژن نامزد، طراحی و سپس ساخته شد و ژن مربوطه از DNA ژنومیک گیلاس استخراج و به کمک دستگاه ترموسایکلر و روش زنجیرهای پلیمراز تکثیر و سپس به کمک دستگاه توالییاب تعیین توالی شد. در مرحله بعد با کاربرد نرمافزار پاپ ژن، توالی بهدست آمده برای ژن استخراج شده و ارقام زودرس و دیررس مورد مقایسه قرار گرفت و اختلافات موجود از نظر حذف تک نقطهای و یا قطعهای و یا اضافه شدن ارزیابی شد. در این تحقیق اثر اسید آبسیزیک نیز بر شاخص های پیری مورد بررسی قرار گرفت.
1-2- اهداف
- تشخیص تفاوتهای توالی ژن مذکور (α-Man) بین دو رقم زودرس و دیررس و تشخیص هرگونه تفاوت در توالی هر تک نوکلئوتید یا موتاسیون تک نقطهای و مقایسه این ژنها بین ارقام گیلاس زودرس با انبارداری پایین و دیررس با انبارداری بالا
- مقایسه شاخص های پیری بین این دو رقم گیلاس زودرس و دیررس
- تعیین تغییرات گلوکز، فروکتوز در زمان رسیدگی و پیری و طیف تغییرات آنها در میوه گیلاس
1-3- فرضیه ها
- ارقام گیلاسی که دیررس و دارای طول عمر انبارداری زیادتر هستند، دارای تفاوت در توالی ژن مربوطه میباشند که این احتمالا مربوط به منطقه دومین آنزیم میباشد.
- کاربرد هورمون اسید آبسیزیک در ارقام دیررس باعث بروز پیری با تاخیر بیشتری نسبت به ارقام زودرس میگردد.
-
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
-
2- سابقه تحقیق
گیلاس[1] یکی از محصولات مهم و جذاب باغبانی در دنیا میباشد. در کشور ما نیز این محصول به دلیل طعم و مزه مطلوب و دوره رسیدگی کوتاه میوه و تولید در اوایل فصل از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به افزایش سطح زیر کشت و تولید باغهای تجارتی و از طرفی گسترش آفات و بیماریها، افزایش هزینه نیروی کار در مناطق تولیدکننده جهان، قابلیت فساد سریع میوه و سیستمهای ضعیف برای حمل و نقل که مانع توسعه چشمگیر این محصول تا 100 سال گذشته شده بود، نیاز به استفاده از فنآوریهای پیشرفته در مراحل مختلف تولید و نگهداری این محصول بیشتر اهمیت مییابد. به همین علت، در تمامی مناطق تولیدکننده گیلاس اهداف مهم بهنژادی این محصول در قالب برنامههای کوتاهمدت و درازمدت به جدیت پیگیری میشود (گنجیمقدم و بوذری، 1388).
2-1- خاستگاه و گیاهشناسی گیلاس
منشاء این درخت، غرب آسیا، شمال چین، افغانستان، ترکیه و ایران (اطراف دریای خزر) است. بهنژادی کنترل شده این درخت از قرن هجدهم آغاز گردید و تا قبل از آن فقط توسط گزینش تصادفی و طبیعی این عمل صورت گرفته است.
اکثر گیاهشناسان گیلاسها را در جنس پرونوس[2] و تیره رزاسه[3] تقسیم بندی مینمایند. این گیاه جزء گیاهان گلدار و نهاندانه میباشد. اکثر آنها دیپلوئید (16= n2) بوده، اگرچه ارقام تریپلوئید و تتراپلوئید هم در آنها مشاهده شده است. این درخت جزء میوه های هستهدار، خزانکننده و بزرگ قامت است. گیلاس دارای گلهای کامل، دوجنسی و گلآذین آن به صورت دیهیم میباشد. رنگ گلها سفید و به صورت منفرد یا گروهی حداکثر پنج تا هفت تایی در روی شاخههای یکساله و یا اسپور تشکیل میشوند. میوه گیلاس ساده، گوشتی و شفت است که درونبر میوه سخت و چوبی شده است و پوشش دانه غشایی و نازک است. سطح هسته صاف و میوه آن دارای یک هسته است (گنجی مقدم و بوذری، 1388).
2-2- طبقه بندی ارقام گیلاس
بیشتر سیستمهای طبقه بندی کنونی ارقام گیلاس را بر اساس رنگ پوست، محکمی گوشت، رنگ آب میوه و زمان رسیدگی آنها طبقه بندی می کنند. اساس این طبقه بندیها بیشتر خصوصیات و ذائقه مختلف مردم جهان میباشد.
به طور کلی از نقطه نظر پرورشدهندگان گیلاس، مهمترین خصوصیت گیلاسها علاوه بر میزان محصول، زمان رسیدگی، اندازه میوه، رنگ پوست، زمان گلدهی و سازگاری با ارقام دیگر، مقاومت به ترکخوردگی، محکمی گوشت میوه و قابلیت نگهداری میوه در طول مراحل برداشت تا فروش میباشد (وبستر و همکاران، 1996).
2-3- کیفیت میوه
کیفیت میوه یکی از اهداف مهم اصلاحی گیلاس است. شاخص های کیفیت می تواند مربوط به عوامل داخلی یا ظاهری میوه باشد. اهمیت معیارهای خارجی به طور کلی ممکن است از نظر مصرف کنندگان بیشتر باشد ولی در صورتی که آنها از کیفیت داخلی میوه مطمئن نباشند در خرید محصول کاهش چشمگیری رخ میدهد. صفاتی که به طور عمومی جهت اندازه گیری کیفیت در میوه های گیلاس و برنامه های انتخاب رقم استفاده میشوند عبارتند از: رنگ سطحی میوه، رنگ گوشت، اندازه و شکل میوه، نسبت مواد جامد محلول به اسیدیته، سفتی بافت، میزان چسبندگی میوه به دم و مزه میوه. جهت اندازهگیری صفات کیفی، رسیدگی همزمان میوه لازم میباشد (گنجیمقدم و بوذری، 1388).
2-3-1- آنتوسیانین
آنتوسیانینها به گروه بزرگی از ترکیبات که به فلاونوئیدها معروفاند تعلق دارند و از پر رنگترین آنها میباشند (هاپکینز، 1999). این ترکیبات رنگدانه های محلول در آب هستند و اغلب در شیره واکوئل یافت میشوند و مسئول رنگهای قرمز، صورتی، آبی و بنفش در بسیاری از میوه ها و سبزیها هستند (هاپکینز، 1999؛ دموند و جان، 2000). ساختمان گلیکوزیدها از یک قند با یک ترکیب حلقوی به نام سیانیدین ساخته می شود (مایر و همکاران، 1973). جزء قندی آنتوسیانینها را اغلب گلوکز، رامنوز، گالاکتوز، گزیلوز و آرابینوز تشکیل می دهند (سحری، 1381).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 01:25:00 ق.ظ ]
|