تهیه نقشه و ارزیابی بیابانزایی با استفاده از مدل مدالوس و شبکههای باور بیزین |
1- 1- کلیات
بیابانزایی به معنی از دست رفتن توانایی حاصلخیزی دایمی اراضی به دلیل تغییرات شرایط اکولوژیکی و مدیریتی است که در مناطق مختلف آب و هوایی می تواند اتفاق بیافتد.در حال حاضر بیابانزایی معضلی گریبانگیر برای بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای در حال توسعه میباشد [6].
طبق بررسیهای صورت گرفته توسط IFAD[1]، بیابانزایی 40 درصد از کل اراضی زمین را تهدید نموده و سالانه 12 میلیون هکتار از اراضی را زیر تأثیر مستقیم خود قرار میدهد. این پدیده سالانه 42 میلیارد دلار به اقتصاد جهانی زیان رسانده و حدود دو میلیارد نفر از مردم جهان با این پدیده روبرو بوده و سالانه موجب مهاجرت پنج میلیون نفر از شهر و کاشانه خود می شود [21]. همچنین طبق برآورد کنفرانس جهانی بیابانزایی و بیابانزدایی (UNCCD[2])، پدیده بیابانزایی در آینده بیش از 785 میلیون نفر انسان مناطق خشک را که معادل 7/17 درصد جمعیت کل جهان میباشند، تهدید ,خواهد کرد. از این تعداد، 60 تا 100 میلیون نفر به طور مستقیم به علت کاهش حاصلخیزی اراضی و دیگر فرایندهای بیابانزایی، تحت تاثیر قرار میگیرند. بیابانزایی می تواند در همه شرایط اقلیمی به وقوع بپیوندد و شدت آن بستگی به رژیم طبیعی آن منطقه دارد. در مناطقی با اقلیم گرم و خشک، فرایند بیابانزایی می تواند سرعت پیدا کند و به صورت فاجعه درآید. این فرایند همواره با تخریب خاک و منابع آب، پوشش گیاهی و دیگر منابع همراه است [1]
چنین است که بیابانزایی در میان 37 چالش مهم جهانی، یکی از سه چالش اصلی فراروی بشر در قرن 21 (پس از چالشهای مهم تغییر اقلیم و کمبود آب شیرین) گزینش می شود. بیگمان، هنگامی که موضوعی واجد چنین درجه اهمیتی کلاسبندی شده و مقابله با آن از جایگاه ممتازی در بین اولویتهای مشترک شهروندان زمینی برخوردار باشد؛ شناخت، ارزیابی و پایش مستمر آن بسیار حیاتی و تأثیرگذار قلمداد می شود [24].
با توجه به اهمیت معضل بیابانزایی، مطالعات زیادی انجام شده، ولی پژوهشگران معتقدند ارزیابی بیابانزایی زمانی به طور رضایت بخشی امکان پذیر است که معیارها و شاخص های مناسب و معتبر مربوط به این پدیده تعیین شود؛ اما تاکنون امکان تعیین چنین شاخص هایی که بتوان از آنها در سطوح مختلف جهانی، ناحیهای، منطقهای، ملی و محلی استفاده نمود میسر نشده است.
تاکنون روشهای بسیاری جهت ارزیابی بیابانزایی ارائه شده است که از آن جمله میتوان روش فائو – یونیپ ( 1984)، روش آکادامی علوم ترکمنستان ( بابایف ، 1985)، روش مدالوس (1999) و روشهایی از جملهICD[3] ( اختصاصی – مهاجری ، 375 ) را ذکر نمود.
روش کار مدالوس[4] که از جدیدترین روشهای ارزیابی بیابانزایی است، توسط کمیسیون اروپا ارائه گردیده و در اکثر کشورهای حاشیه مدیترانه و خاور میانه اجرا شده و
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
نتایج مثبتی به دنبال داشته است [91].
مدل مدالوس و دیگر مدلهای ارزیابی بیابانزایی در نتایج و اندازه گیریهای خود دارای عدم اطمینان بوده ، و این مدلها عدم قطعیتهای موجود را در نظر نمیگیرند. در سالهای اخیر سیستمهای پشتیبانی تصمیم ، جهت جمع آوری و یکپارچه سازی بهترین اطلاعات موجود برای اتخاذ تصمیم گیریهای مناسب در سطح وسیعی از علوم، گسترش یافته است که مدل شبکهی تصمیم گیری بیزین یکی از مدلهایی است که برای ایجاد انواع مختلف سیستمهای تصمیم گیری مورد استفاده قرار گرفته است. شبکههای باور بیزین (Bayesian Belief Networks) یا به طور مخفف BBNS با عناوین دیگری نظیر شبکههای اعتقادی، شبکههای بیز و شبکههای احتمالی معمولی نیز شناخته میشوند[118]. این مدل می تواند تا حدی عدم اطمینانهای موجود در نتایج ارزیابی را تعیین و با تولید نقشه، توان ریسک بیابانزایی با شدتهای متفاوت بیان کند.
این شبکهها در طیف گستردهای از مسائل، از تجزیه و تحلیل دادههای متنی گرفته تا تشخیص طبّی استفاده می شوند [48]. استفاده از این روش منجر به سهولت درک روابط علت و معلولی میان متغیرها شده و می تواند با سایر ابزارهای تحلیلی برای تصمیمهای مدیریتی ترکیب شده و ابزارهای پشتیبانی تصمیمگیری را ایجاد کنند[98].
در این تحقیق ابتدا با بهره گرفتن از مدل مدالوس شاخص ها و معیارهای مهم در بیابانزایی منطقه مطالعاتی شناسایی و ارزیابی شده و سپس با بهره گرفتن از شبکه های باور بیزین به بررسی و ارزیابی معیارهای مدل مدالوس پرداخته خواهد شد. و در نهایت یک مدل کلی طراحی می شود که عوامل مهم در ایجاد بیابانزایی را به شكل علی معلولی می تواند نشان دهد تا با بهره گرفتن از آن بتوان اعمال روش های مدیریتی را در جلوگیری از روند بیابانزایی منطقه بررسی نمود.
1-2- اهداف مطالعه
1-2-1- اهداف اصلی
- پهنه بندی وضعیت بیابانزایی و تعیین مهمترین معیارها و شاخص های بیابانزایی منطقه مطالعاتی با بهره گرفتن از مدل مدالوس
- ایجاد یک ابزار پشتیبان تصمیم گیری با تلفیق نتایج مدل مدالوس و روش شبکه باور بیزین
1-2-2- اهداف فرعی
- بررسی قابلیت مدلهای پیشنهادی در ارزیابی وضعیت فعلی بیابانزایی در منطقه مطالعاتی
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 10:24:00 ق.ظ ]
|