بررسی توزیع عناصر سنگین و گونه پذیری آنها در خاکهای منطقه خاتون آباد، استان کرمان |
……………………………………..172
5-2-نتایج بدست آمده از محیط زمین شناختی خاک و غبار فیلتر………………………..173
5-3- راهکارهای پیشنهادی برای مدیریت منابع آلودگی در محیط زمین شیمیایی خاک..177
منابع و مآخذ………………..183
کلیات
1-2- طرح موضوع و اهمیت آن در مطالعات زیست محیطی
پایش زیست محیطی در مناطق صنعتی به ویژه در مجاورت کورههای ذوب کانسنگهای فلزی و شناسایی منابع آلاینده طبیعی و انسانزاد میتواند نقش بسیار مهمی در کمینه کردن خطرات زیست محیطی داشته باشد، و به بهینه سازی سامانه ذوب و فرآوری مواد معدنی کمک زیادی کند. از این راه می توان آسیب هایی که به ساکنان منطقه وارد میشود را کاهش داد. از طریق تجزیهی کسر شیمیایی امکان تعیین میزان تحرک، رهاسازی و پتانسیل زیست دسترسپذیری عناصر فراهم میشود. در معادن مس پورفیری و واحدهای کانه آرایی و ذوب آنها، بدلیل تنوع منابع آلاینده، شکل حضور عناصر در محیطهای زمینشیمیایی آب، خاک و رسوب این مراکز نیز تنوع گستردهای دارد. علاوه بر منابع آلودگی و نوع عناصر آلاینده، شرایط اقلیمی که تأثیر زیادی بر فرایندهای زمین شناختی و زیست محیطی مانند تشکیل خاک، رهاسازی و انتقال عناصر دارد نیز در نقاط مختلف تفاوت میکند. تمام این عوامل بر رفتار شیمیایی، تحرک و زیست دسترسپذیری یک عنصر در خاک، آب و یا رسوب تاثیر میگذارد.
تفکیک شیمیایی عناصر در خاک و یا رسوب با بهره گرفتن از روش های استخراج ترتیبی (extraction sequential) انجام میشود. با بهره گرفتن از این روش انتظار میرود که هم پیش بینی مناسبی در مورد انواع شکل شیمیایی عناصر بالقوه سمناک فراهم آید، و هم عوامل حاکم بر رفتار این عناصر در خاک و یا رسوب شناسایی شوند (Violante et al., 2007).
تفکیک شیمیایی عناصر از طریق روش های استخراج ترتیبی در واقع نوعی ارزیابی خطر زیست محیطی محسوب میشود که میتوان آنرا بر طبق مراحل زیر شرح داد:
- انتخاب عناصر دارای پتانسیل سمناکی
- ارزیابی سطح آلودگی عناصر مورد نظر و نیاز به تحقیقات بعدی در زمینه پتانسیل رهاسازی عناصر از خاک و یا رسوبات
-
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
-
- تعیین پتانسیل رهاسازی، انحلال و انتقال عناصر سمی
- زیست دسترس پذیری عناصر آلوده برای موجودات زندهای که در معرض آلودگی قرار دارند
- ارتباط بین شاخصهای فیزیکوشیمیایی محیط مانند pH بررفتار عناصر
- تأثیر ترکیب کانیشناختی بررفتار عناصر و ارتباط آن با غلظت عناصر در اجزاء تفکیک شده در هر مرحله از روش های تفکیک شیمیایی
- برآورد ریسک (risk assessment) انواع عناصر آلاینده و همچنین خطر منابع مختلفی که این عناصر را وارد محیط میکنند.
- ضرورت بهسازی و یا پاکسازی عناصر آلاینده، تعیین الویت منابع الودگی و ارزیابی گزینههای مختلف پاکسازی با توجه به شرایط منطقه
راه اندازی کارخانه ذوب کانسنگ مس خاتون آباد، حساسیت زیادی در منطقه ایجاد کرده است به طوریکه سازمان حفاظت محیط زیست و عامه مردم، فعالیت این کارخانه را عامل اصلی بروز بیماری و مرگ و میر دامهای منطقه در چند سال اخیر میدانند. شرکت ملی صنایع مس تا کنون برای جبران تلفات دامی مورد ادعا، غرامت زیادی پرداخت کرده است. علت مرگ و میر گوسفندان در منطقه تاکنون به درستی مشخص نشده است و احتمال این که عوامل دیگری بجز کارخانه ذوب مس خاتون آباد نیز در بروز این نابهنجاریها دخیل باشند وجود دارد. در این پژوهش ابتدا بی هنجاریهای موجود در خاکهای منطقه شناسایی و عوامل مؤثر در ایجاد آنها مشخص میشود. سپس سهم عوامل طبیعی و انسانزاد به وجود آورنده این بیهنجاریها به طور جداگانه محاسبه میگردد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 03:22:00 ق.ظ ]
|